Petra

Min mann kjører Harley Davidson. Den heter Petra. Han og Petra tilbringer utrolig mye tid sammen hele sommeren. Litt for mye etter min mening.

Akkurat nå står Petra i stua. På eget teppe selvfølgelig. Blir vel aldri helt fortrolig med å ha Petra i stua tror jeg, men det betyr mye for mannen min at hun er der. Han er stadig borte hos henne og polerer litt og stryker henne omsorgsfullt over tanken.

Til jul blir Petra pyntet med lys og glitter, og får en egen nisse til setet sitt.
I sommer var jeg , mannen min og Petra på mc tur. Vi skulle på treff for å møte andre likesinnede og ha en helg sammen. Telt, soveposer, primus, presenning, mat og diverse ble lesset opp på Petra, og vi dro avgårde. Men 40 mil på Petra krever god fysikk.

Da vi endelig kom frem var jeg stiv som en stokk, og det tok år og dag før jeg gjenfant evnen til å gå oppreist. Man har en tendens til å fryse fast i sittestilling etter så mange mil på Petra. Vel, vi kom frem, Petra ble befridd for oppakning og telt. Det lå an til å bli regnvær, så jeg ville gjerne ha teltet opp så fort som mulig. Men Petra måtte parkeres først. Så han skulle ta seg av det, mens jeg ordnet med det andre. Så der satt jeg da, med teltstenger, teltduk, mat og primus, og ventet på mannen min som skulle hjelpe meg. Etter en halvtime begynte det å regne, og jeg måtte i all hast få opp teltet.

Det var gått nesten en og halv time siden mannen min dro avgårde for å parkere Petra. Og jeg ringer. Joda han lette fremdeles etter et trygt sted. Hallo, det er en motorsykkel, den tåler vann. Samtalen brutt. Han fant ikke noe trygt sted, så da ble det til at Petra måtte overnatte i teltet sammen med oss. Den natta var helt pyton. Vi har jo ikke det helt store teltet, så jeg lå klin inntil Petras eksosanlegg hele natta.Så jeg våkna neste morgen, ferdig rusa på det meste.

Men det ble en hyggelig tur, både for meg og mannen min. Og selvfølgelig også for Petra. Hun gikk som en klokke hele veien, men måtte ha litt påfyll av olje og en liten justering av tennpluggene sine underveis. Men nå står altså Petra i stua. Der har hun stått siden oktober.

Da vi pusset opp huset i fjor sommer, mente mannen min at det hadde vært fint med en stor dobbel glassdør ut mot terassen, slik at det ble lettere for meg å komme ut med det som skulle luftes, klesvask også videre. Endelig tenkte jeg, han har forstått hvordan jeg sliter med å komme ut den smale døra med klesvaskkurven. Stor dobbel glassdør ble det. Jeg har en omtenksom mann.

Vel, med den doble glassdøren ble det også lettere å få Petra inn i stua. Selv om Petra en en strømlinjeformet sak,var det likevel enkelte deler som stakk litt ut..Deler som gjorde det problematisk å få henne gjennom en enkel glassdør. Og jeg skjønner med ett resonementet. Den doble glassdøren var ikke til meg, den var til Petra. Og der står hun da, midt i stua, på sitt eget teppe, blankpolert så det skinner. Til og med eksosannlegget hennes glitrer i lyset fra spotlightene over henne. Og der skal hun stå til våren kommer. Og jeg må fint finne meg i at det er hun som får oppmerksomheten, blir strøket på og tatt vare på, og passet på.

Vel, essensen i det hele blir at man skal respektere det som betyr noe for andre, selv om man av egen mening er uenig .At det som er viktig for noen, kan være en annens knusende likegyldighet. Et forhold og et ekteskap handler om mange ting. Det handler for det første om ærlighet, åpenhet, hengivenhet og ikke minst respekt og toleranse. Det handler om at vi må gi hverandre frihet til å være den vi ønsker å være, og vite at vi får aksept for det. Det handler om å godta den andres interesser og lidenskap. I det øyeblikket vi setter grenser og regler ovenfor andre, har vi gjordt oss selv en bjørnetjeneste.

Så jeg godtar å ha en Petra i stua, fordi jeg vet at hennes tilstedeværelse betyr mye for den personen jeg er glad i. Og for den som er glad i meg, betyr det mye å ha forståelse og aksept for sine valg. Så Petra skal få bo her midt på stuegulvet i hele vinter. Så kan mannen min polere og ordne med henne så mye han vil. Uansett, hun vasker ikke klær, rydder ikke hus,måker ikke snø,smører ikke niste, lager ikke middag. Hun masserer ikke slitne nakker eller handler mat. Hun passer ikke katter,ordner ikke ferieturer eller vasker hus. Så ja, jeg tror i utgangspunktet jeg er viktigere enn Petra. Når han først får tenkt seg om.

May Lena.

Total Page Visits: 952 - Today Page Visits: 1